torstai 13. kesäkuuta 2013

Koekaniini

Myin lapseni tieteelle.

Osallistumme rokotetutkimukseen.
Nyt nautin hetken kauhistuksesta, jonka tällainen ilmoitus saa aikaan. Siis emmekö pelkää narkolepsiaa, oppimisvaikeuksia, kasvaimia tai kuolemaa?!

Emme, koska tilanne ei ole ihan niin dramaattinen. Tutkimuksessa mukana oleva rokote on luvan saanut ja käytössä Suomessa. Tässä tutkitaan eri erien tasalaatuisuutta ja lapsen reaktioita rokotteeseen, erityisesti lämmönnousua.

Homma meni niin, että lääkäri tutki muksun ja siltä otettiin verikoe (tästä olin etukäteen kauhuissaan, mutta puudutelaastarin takia neiti ei suunnilleen huomannut koko operaatiota). Sitten laitettiin rokotteet ja nyt seuraillaan oirepäiväkirjaan mahdollisia oireita, kuten itkuisuutta, ruokahaluttomuutta ja uneliaisuutta. Ja sitä lämpöä. Iltarutiineihin on tullut mukaan lämmönmittaus - ja insinöörisieluinen mies saa vihdoin haaveilemansa tilaston lapsen ruumiinlämmöstä ja sen vaihtelusta. Jos ilmenee vakavampia oireita, kuten rokkoista ihottumaa, rokotetutkimuksen puolesta pääsee lääkäriin.

Täyttelemme näitä oirepäiväkirjaan. Päiväkirja on kyllä aika tylsää luettavaa. Meillä ei ole nimittäin ollut kuin pari itkuisempaa päivää - ja en olisi ensimmäisenä pistämässä sitä parkumista piikin piikkiin. Lämpökin on melkein joka ilta lähes sama. "Palkkioksi" me saimme lapselle vesirokko- ja a-hepatiitti -rokotteet. Vesirokkorokotetta käsittääkseni harkitaan rokoteohjelmaan, mutta epäilen hankkeen edistymistä tässä taloustilanteessa. Hepatiittirokotetta taas suositellaan yleisesti, jos matkustaa palttiarallaa mihinkään.

Seuraavassa vaiheessa otetaan uusi verikoe, josta katsotaan, että onhan vasta-aineita kehittynyt tarvittava määrä. Noin puolen vuoden päästä laitetaan vesirokko- ja hepatiittirokotteista vielä vahvistukset, eli projektiin pitää sitoutua noin puoleksi vuodeksi.

Mikäli tuloksissa on jotain jännää kerron sitten! (tuskin on, mutta eihän sitä tiedä)

P.S.
Tästä lienee helppo päätellä, että en todellakaan kuulu niihin vanhempiin, jotka jättävät lapsensa rokottamatta. Tiedän, että rokotteiden menestystarina perustuu pitkälti siihen, että niitä annetaan kattavasti. (Piruuttaan tekisi melkein mieli alkaa tarhauran alussa hankalaksi ja vaatia, että rokottamattomat lapset pitää eristää omaan ryhmäänsä, jotta vapaamatkustajat eivät tuo riksiään muiden kannettavaksi.)
Lisäksi olen ihan omin silmin nähnyt Intiassa polion sairastaneita lapsia. Sanotaan siitä vain, että en ikinä mitenkään antaisi itselleni anteeksi, jos olisin voinut estää lapseni sairastumisen ja en tehnyt niin jonkun hysterian takia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti