keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Iso I

Huolet ovat kuin vauvat, ne kasvavat vain ruokkimalla.

Kun googlaa ”imetys”, saa 867 000 tulosta. Se tuntuu aika paljolle. Tosin, kun menee perhevalmennukseen, jossa käsitellään imetystä, saa yhden A4:n verran linkkejä eri imetyssivustoille. Tästä noheva ensikertalainen päättelee, että kyseessä ei olekaan niin yksinkertainen ja luonnollinen tapahtuma kuin äkkinäinen saattaisi luulla.

Toki tästä tietoarsenaalista käyvät ilmi myös imetyksen, ainakin minusta kiistattomat, edut. Jo yksin se, kuinka kätevää on jos pienen eväät kulkevat itsestään mukana aina tuoreina. Tuleva isäkin on ”imetysmyönteinen” ja erityisesti ilmaissut tykkäävänsä äidinmaidon ”pakkaussuunnittelusta”.  Kovasti toivommekin, että meillä imetys onnistuu, kun sinne saakka päästään.

Kuva: http://www.perhekerho.net/

Ensi kosketukseni imetykseen meni ainakin kuulemma hyvin, kun äitini imetti minua pitkään. Mitään kauhutarinoita en ole häneltä kuullut ja imetystä ylistävät tutkimuksetkin ovat iskeneet tajuntaan paljon 80-luvun alkua myöhemmin.  Näin odottavana äitinä väitän, että jos lukee mitään materiaalia aiheesta tai tuntee enemmän kuin yhden imettäneen, kuulee pakosta myös niistä ei-niin-kivoista puolista.

Tässä on alkanut valjeta ainakin seuraavia imetystietoiskuja:
a)  Ei ole mitään takeita onnistuuko imetys – osaako vauva imeä, tuleeko maitoa jne.
b) Se sattuu, minimissään ainakin vähän aluksi
c) Rintatulehduksen tai nännien haavaumia saavat melkein kaikki
d) Vauva saattaa haluta viettää rinnoilla tuntikausia ja sitten välillä tehdä täyden imemislakon

Eilisessä perhevalmennuksessakin meille esiteltiin oppaiden ja linkkilistojen kanssa heti alkuun voiteet, joita hieroa kipeisiin nänneihin (yhtä vereslihalla oleviin ja kun se hiukan paranee niin sitten toista) ja rintakumit, jos vauva ei millään saa otetta ”paljaaltaan”.  Illan hauskinta antia oli tuore vauvaperhe, joka tuli ystävällisesti kertomaan meille odottajille arjestaan. Tietysti sattui juuri niin, että tällä perheellä imetys ja syöminen olivat se suurin ongelma, joka sitten heijasteli myös nukkumiseen.

Lopulta yksi tuleva äiti kysyi, että onko oikeastaan sellaisia tapauksia, joissa imetys vain sujuisi. Kuulemma suurin osa saa imetyksen onnistumaan vallan mainiosti. Hyvä tietää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti