keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Liian todenmukainen mainos

Uutisia, uutisia: tytöt saattavat leikkiä pyssyllä ja poika voi hoitaa nukkea!

En tiedä missä on vika, mutta jossain, kun vuonna 2013 nousee minkäänlainen haloo siitä, että lelufirma on tehnyt katalogin, jossa tytöt ja pojat leikkivät leluilla. Edes tapauksessa, jossa leikeissä käytetyt lelut on stereotyyppisesti mielletty toisen sukupuolen leluiksi.

No, jos joku ei tiennyt, niin lapset leikkivät ihan sillä millä huvittaa. Tietysti jos aikuiset ovat ostaneet kämpän täyteen vain ja ainoastaan nukkeja tai pyssyjä, niiden rooli siinä asunnossa asuvan lapsen leikeissä saattaa korostua. Muuten mielilelut vaihtelevat hetkestä ja ikäkaudesta toiseen.

Tätä mieltä on - tavallaan - myös jutussa lastenpsykiatri Jari Sinkkonen. Sen sijaan hän tuntuu vastustavan ajatusta siitä, että lelumainos voisi toistaa tällaista todellisuutta. On kuulemma ihan trendipelleilyä, että tässä kuvastossa nyt on nukeilla leikkivä poika. Eikä vanhempien nyt ainakaan kannata ostaa pojalle nukkekotia, koska poika voisi leikkiä sillä väärin...

En ymmärrä alkuunkaan Sinkkosen ajatuksenjuoksua tässä. Miksi mainonnan pitäisi olla todellisuudesta erillinen saareke, jossa lapset eivät leiki muilla kuin sukupuolistereotypian mukaan jaetuilla leluilla? Eikö vika ole ennemmin mainoksissa, jotka tuuttaavat vain tätä yhtä mallia leikkiä? Ei sillä, että tyttöjen nukkeleikeissä tai poikien pyssyleikeissä olisi jotain vastustettavaa, mutta se on tosiaan vain yksi variaatio monien joukossa.

Siitäkin Sinkkonen pitää huonona, että katsoo mainoksen olevan suunnattu vanhemmille. Minä olen ollut taipuvaisempi ajatelemaan, että lapsille markkinoinnista olisi enemmän syytä olla huolissaan. Lapset kun eivät ihan aina tunnista mainosta sellaisen nähdessään.

Voi ihmiset ja ihmisten typeryys! Nämä on varmasti samoja tyyppejä, joita naurattaa automaattisesti, kun kesäteatterin esityksessä on miesnäyttelijä mekossa.

On se hyvä, että tällä viikolla on ensin älä osta mitään kysymättä -päivä ja sen perään perinteinen älä osta mitään -päivä, niin ei tarvitse ostaa mitään leluja just nyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti