tiistai 19. marraskuuta 2013

Pahuuden akseli

Nyt on taas piru merrassa, oikeastaan on ollut jo aika kauan.

Äitiydessä on monia puolia, jotka eivät ole kovin ihania tai ruusuisia. Lähtien vaikka siitä määrästä erilaisia eritteitä, joita siihen liittyy. Kuitenkin melkein karmeimman lieveilmiöiden tittelin langetan mammojen keskustelupalstoille.

Kuinka osataankin ottaa sinällään hyvä väline, jolla olisi paljon potentiaalia olla inspiraation, vertaistuen ja kaikenlaisen kivan välittäjä, ja tehdään siitä suoranaista ihmisvihaa?

Kun aloin odottaa neitiä, halusin luonnollisesti jutella tästä minulle isosta asiasta jonkun kanssa. En kuitenkaan vielä alkuviikkoina halunnut kertoa kenellekään raskaudesta. Mieli veti nettiin, mutta pelotti ihan todella, että siellähän on vaan niitä hulluja, jotka vihaa kaikkia ja yhden "moi, mä tein juuri positiivisen raskaustestin" -viestin perusteella osaavat kertoa, että minusta tulee ihan p*ska äiti. Hiukan pelkäsin, että äitiys jollain tavalla muuttaa ihmistä ja pian minunkin olisi sisäinen pakko sylkeä netissä happoa toisten naamalle, vaikka en yhtään haluaisi.

Sydän pamppaillen kuitenkin liityin tällaisella kauhealla mammapalstalla olevaan suljettuun ryhmään odottajille, jolla oli samassa kuussa laskettu aika. Ja kappas, kun palstalle ei päässyt kuka vaan oksentamaan toisten päälle ja tyypit tulivat toisilleen edes hieman tutuiksi, keskustelu oli mukavaa ja antoisaa.

Vauvan synnyttyä suljettu ryhmä jäi, mutta tuli googlattua yhtä sun toista vauvaan liittyvää asiaa ja kysymystä. Lähes poikkeuksetta samaa aihetta oli pohdittu jollain mammapalstoista. Joskus kävi niin hyvin, että jopa kolme henkilöä oli ehtinyt vastata jotain järkevää, asiaanliittyvää ja hyödyllistä ennen kuin korppikotkat olivat tulleet paikalle repimään keskustelun hajalle haukkumalla alkuperäisen kysyjän ja jokaisen, joka oli vastannut. Ei varmaan tarvitse kauheasti arvata, että vertaistukea ja vastauksia saa paremmin muuta kautta  - kiitos vaan näin jälkikäteen muutamille myöhään yöllä tuoreita vanhempia puhelimessa neuvoneille ja rauhoitelleille.

Jos keskustelupalstat ovat karmeita kaikille, ne ovat sitä moninkertaisesti millään tavalla tunnetuille ihmisille. Kellään ei ole siellä ihmisarvoa, mutta tunnettu tyyppi otetaan loukkauksena kaikkea olevaista kohtaan. Ei ihme, että uusimpana tapauksena Erilaisissa äideissä näkyneelle bloggaaja-Emilialle riitti.

En jaksa uskoa, että oikeasti mikään lopettaisi pahuuden valtakuntaa keskustelupalstoilta, on tullut selväksi, että moderaattorit eivät tosiaan edes yritä puuttua menoon. En rupea minulle tuntemattomasta tapauksesta tekemään ilmoitusta poliisille. Sen sijaan voin omasta puolestani luvata, etten to-del-la-kaan mene vauva-lehden keskustelupalstalle. Toivottavasti kukaan muukaan ei mene.

Ehkä joku päivä myös äidit oppivat käyttäytymään internetissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti