torstai 19. huhtikuuta 2012

Olet mitä syöt

Sanotaan että aterialla ei ole niin paljon merkitystä sillä, mitä on pöydässä kuin sillä mitä on tuoleilla...

Maailma muuttuu eskoseni. Kaikille kotiäideille (ja toki muillekin) on vuosikausia tolkutettu, että hyvä tapa pitää menot kurissa on tehdä ruoka itse.

Taloussanomat kuitenkin kertoo, että esimerkiksi kaiken leivonnan klassikko, sämpylät, eivät välttämättä tule pian valmisleipää halvemmaksi. Syy löytyy siitä, että leivän hinta on tullut alas, kun taas raaka-aineiden hinta on noussut.

Kaiken kaikkiaan ruoka on kallistunut vuodessa. Se nyt ei sinällään ole mikään yllätys. Yllättävämpää on se, että ns. kaupan omat merkit ovat nostaneet hintojaan enemmän kuin ns. merkkituotteet. Jutusta ei tarkkaan käy ilmi, koskeeko ilmiö kaikkia kauppojen omia merkkejä. Jotenkin tämä kuitenkin kuulostaa yhä enemmän sille, että todellakaan ei kaupan alalla ole tässä maassa mitään tervettä kilpailua. Toisaalla on juttua siitä, kuinka eräs nuori mies toivoisi osuuskaupan palaavan lähemmän osuustoiminnan juuria eli kuluttajia ja tuottajia.

Hinta ei tietenkään ole kaikki kaikessa ruoka-asioissa. Itse tehty voi olla todella paljon paremman makuista ja tietysti siitä saa myös juuri sellaista kuin mistä itse tykkää. Lisäksi, kun laittaa ruokansa itse, voi vaikuttaa ainakin osin siihen minkä määrän lisä- ja säilöntäaineita lappaa naamariinsa.

Omassa keittiössä ovat marttojen neuvot juuri nyt siinä mielessä kunniassa, että kovasti koetan keksiä keinoja käyttää mahdollisimman loppuun kaikenlainen kuivakaapissa oleva aines ennen muuttoa. Ruokaa kun ei tee mieli heittää roskiin, mutta toisaalta on melko älytöntä muuttaa lukusia pussinpohjia asunnosta toiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti