torstai 17. tammikuuta 2013

Äiskäpäiskän rakkauspakkaus

Laatusanomalehti Helsingin Sanomat kertoi tänään, että jaxuhali on suomenkielen ärsyttävin sana. Voi hyvin ollakin, kaikki sanat, joissa on x ks:n paikalla, ovat ärsyttäviä. En tosin ollut koskaan nähnyt ja hyvin harvoin kuullutkaan koko sanaa ennen tätä valaisevaa artikkelia.

(Välihuomiona: Syy siihen, että suomen ärsyttävin sana on mennyt minulta ohi, lienee se, että sana valittiin kysymällä toimittajan facebook-kavereilta. Niin sitä journalismia tosin yleensäkin tehdään, ettäs sitten tiedätte. Kannattaa hommautua jonkun toimittajan FB-kamuksi, niin pääsee vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen.)

Ärsyttävien sanojen listalla oli - tietysti - myös vauva-aiheisia sanoja ja erikseen oli muistettu mainita myös kestoärsykki lapsille lässyttäminen. Nämä mainitaan aina, kun listataan mitään, mikä ärsyttää. Samalla kuuluu suuresti ihmetellä, miten ennen niin järkevät ja kielellisesti ei-ärsyttävät naiset menevät piloille, kun tulevat raskaaksi. Tällä kertaa ärsyttämässä mukana olivat masuasukki ja rakkauspakkaus.

Sääli minun lähipiiriäni, olen käyttänyt molempia noita ärsyttäviä sanoja. Lisäksi, vaikka en äänensävyllisesti lässytä, sanon lapselle usein esimerkiksi pöksyt (enkä housut), hauva (enkä koira) ja masu (enkä vatsa). Puhun itsestäni äitinä, lienekö siinä syy, että vauvalaiseni (ups, olipas ärsyttävä sana) oppi itsekin sanomaan äiti.

Enkä edes suostu pahoittelemaan. Oikeastihan mikään yksittäinen sana ei ole kauhean sietämättömän ärsyttävä, vaan niiden sanojen yliviljely.

Mielestäni raskaana oleva nainen, joka puhuisi monta kuukautta sikiöstä olisi todella outo tapaus. Sellaiset varmasti kutsuvat rakkaitaan aina vain ja ainoastaan oikealla etunimellä. Molemmat noista ärsyttävistä sanoista nimittäin tuli sanottua ennen kuin vatsassa oleva kaveri oli lähelläkään vauva, vaan pähkinänkokoinen ja katkaravun näköinen. Mutta sellaistakin voi jo haluta hellitellä ja sikiö vaan ei ole kovin hellyttävä sana.


1 kommentti: