keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Tehdään sshhhsss

Monet kaverit ovat jakaneet ja kommentoineet BBC: n artikkelia suomalaisesta saunasta. Pakkohan se sitten oli itsekin lukea, kun linkittäminen oli kestänyt kolmatta päivää ja kansanluonteeseen kuuluu olla kiinnostunut siitä, mitä meistä kirjoitetaan ulkomailla.

Eihän siinä mitään uutta ollut, saunat ovat suomalaisilla veressä ja saunomista ei tunnu maailman muu meno uhkaavan.

Me olemme vähintään keskivertoja saunojia. Emme pääse kovimpaan kastiin, koska meillä ei ole omaa saunaa asunnossamme. Tätä nykyä on yksi saunavuoro, aiemmin oli kaksi. Mökeillä sauna tietysti lämpenee päivittäin, joskus otetaan oikein aamu- ja iltasaunat.

Kuva:  saunapuoti.fi

Onneksi tytärkin on päässyt saunomisen makuun. Ensimmäinen vuosi oli nimittäin rankkaa tällä saralla. Ensin kokeilimme viedä hänet nukkuvana vaunuissa pukuhuoneeseen, mutta neiti ei ikinä nukkunut siellä. Seuraavaksi hän keksi, ettei kertakaikkiaan pidä saunoista, varsinkaan taloyhtiömme saunasta ja karmaiseva karjunta alkoi heti saunatiloihin saapuessa. Siitä seurasi pitkä vaihe, jossa saunoimme vuorotellen puoli tuntia per löylynhimoinen vanhempi.

Lapsen hiukan kasvettua aloimme yrittää saunakulttuurin ihanuuden esittelyä uudemman kerran. Alan klassikko, eli lapsi alalauteella kylpyvadissa, osoittautui aivan sudeksi meillä. Huutoa ja kirkumista, ei iloisia vesileikkejä. Arvatkaapas muuten huviksenne, kuinka moni ehdotti tätä, jos ja kun saunomisen haasteet tulivat puheeksi . Hyväähän he tarkoittivat, mutta ihanko totta emme itse olisi keksineet tätä kokeilla...

Sen sijaan lapsi suostui tulemaan rattaissaan suihkuhuoneeseen, josta näki saunovat vanhemmat lasioven läpi. Leluja mukaan ja aika monet laululeikit olen esittänyt lauteilta käsin. Lapsesta oli kerrassaan hauskaa, kun joku meni suihkuun.

Kun saunatilaan oli näin saatu joku positiivinen meininki, alettiin muksua ottaa mukaan varsinaiseen saunaan. Äidin vieressä pefletillä lasketaan usein sormia ja varpaita. Sitten heitetään sshhssss, eli löylyä, jonka jälkeen lapsi haluaa yleensä kaataa löylykauhasta vettä päälleen ja/tai lattialle. Kun tulee liian kuuma, pesuhuoneen puolella on leluja ja vettä vadissa lätsyttelyä varten. Nykyään tosin saunomisen paras puoli taitaa hänestä olla lauteita ylös alas kiipeily. Tulee aika hikinen porrastreeni, mutta hauskaa tuntuu olevan.

Saas nähdä onko tulevankin tulokkaan tutustuttaminen tähän tärkeään kulttuurielementtiin yhtä monipolvinen prosessi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti