perjantai 24. elokuuta 2012

Kestää kestää

Me olemme sekakäyttäjiä. Siis vaippojen. Eli siis suomeksi sanottuna käytämme osittain kestovaippoja ja osittain "tavallisia" kertakäyttövaippoja.Meillä, kuten käsittääkseni aika useilla muillakin, systeemi on suurin piirtein sellainen, että kotona pidetään pääsääntöisesti kestovaippoja ja kylillä kertiksiä. Yöllä käytetään myös kertakäyttövaippoja.

Molemmista löytyy hyviä ja huonoja puolia. Ja ollaanpa nyt rehellisiä, ei kai kukaan nyt oikeasti vaipoista tykkää. Siis jos jonkin ihmeen kautta saisi valita, että lapsen kanssa ei tarvitsisi käydä läpi koko vaippasirkusta, niin tuskin kukaan haluaisi vapaaehtoista vaipparallia.

Kertakäyttövaippojen hyvä puoli on tietysti ilmeinen helppous. Otat vaan uuden paketista ja vanha lentää roskiin. Tästä seuraa sen huonoja puolia: niitä pitää muistaa ostaa ja ne voivat loppua kesken. Vanhempi joutuu myös elämään sen tiedon kanssa, että se likainen vaippa ei maadu omana elinaikana, eikä vissiin lapsenkaan elinaikana.

Kestovaippojen tärkein hyvä puoli on se, että tämän kokemuksen perusteella vauvan iho voi niiden kanssa paremmin. Neiti on yleensä todella hyväihoinen, joten sitä kiinnittää helposti huomiota pieneenkin punoitukseen. Ymmärtäähän sen, minustakin terveyssiteet ovat ikävän muovisen tuntuisia, sama menee varmaan vaipoissakin. Lisäksi niitä ei tarvitse ostaa kuin kerran ja ne eivät lisää roskapussien määrää.

Huonona puolena on tietysti kestovaippojen huoltaminen. Kakkojen huuhtelu vessanpönttöön tuntuu ajoittain työläältä ja pesukonetta saa pyörittää pari kertaa viikossa useammin. Toisaalta sittenpä eivät jää haisemaan roskikseen. Alunperin kestoja vierastanut mieskin on myöntänyt, että ei niiden huoltamisessa ole mitään ylitsepääsemätöntä.

Sen suhteen, että miten vaipat pitävät, tilanne on tasan. Kestovaipat pitävät kakan paremmin kurissa, kertiksien kanssa saa olla tosi nopea ja tarkkana, ettei pääse vaihtamaan vaatteita (ja mahdollisesti lakanoita samalla). Pissan kanssa taas imukykyinen kertis pitää vauvan olon kuivana pidempään, eli kestoja saa vaihtaa hiukan tiheämmin.

Taloudellisesti ollaan myös aika tasatilanteessa. Laskeskelin, että karkeasti olemme käyttäneet kestoja sen verran, että kertiksiin olisi kulunut noin 80 euroa lähimarketin hinnoilla. Kestojen hankintahinta oli aika lähelle sitä. Jos olisin mieheni, olisin samaan syssyyn kalkuloinut mukaan pyykkäämisen kustannukset ja verrannut niitä kestojen ostamiseen menevään bensakuluihin - mutta kun en ole, niin en siitä osaa sanoa mitään.

Karkeasti arvioiden ollaan kuitenkin aika tasoissa. Samat kestot kestävät meillä kuitenkin vielä hetken, ennen kuin täytyy alkaa hankkia isompia kokoja. On siis vauvan kasvutahdistakin kiinni, miten taloudellinen vaaka keinuu. Kestot myös säilyvät mahdollisille pikkusisaruksille, tai ne voi myydä eteenpäin, mikä tietysti lopulta vaikuttaa kokonaisuuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti