perjantai 10. helmikuuta 2012

Parisuhteellisuutta

Sanottiinpa avioliitosta mitä tahansa, se on kuitenkin kokemus. (Oscar Wilde)

Mitä toiselta on lupa odottaa parisuhteessa? Meillä on aika selviönä, että ainakin sellaisia isoja asioita kuin rakastamista ja luotettavuutta ja luottamusta. Samoin jokseenkin selvää on, että odotuksia kohdistuu arkisiin pieniin asioihin. Asia vaan on niin, että jos asuu kotona, siihen liittyy kotitöitä – hotellissa ei tarvitse siivota (tai ostaa erikseen siivoojan palveluja). Mutta entäs asiat siitä välistä?

Monet keskisuuret asiat koskettavat kuitenkin parisuhteen molempia osapuolia, ja aika pian koko perhettä. Missä on töissä ja mitä siitä tienaa; mitä, missä ja kuinka usein harrastaa; mihin käytetään rahaa? Ja muita tällaisia kysymyksiä. Aikuisikään asti ehtineenä ei kuitenkaan halua kauheasti lupia kysellä tekemisilleen tai päätöksilleen, en minä ainakaan. Toisaalta onko sitten reilua, että toinen voi joutua ”kärsimään” valinnasta, johon ei ole saanut vaikuttaa mitenkään.

Osa näistä asioista on sellaisia, että ainakin meillä ne ovat olleet tiedossa jo koko suhteeseen ryhdyttäessä. Olen alalla, jolla ei ikinä tulla tienaamaan valtakunnan kärkipalkkoja ja vielä valinnut työpaikkoja enemmän kiinnostuksen kuin mojovan palkkatarjouksen mukaan. En kuitenkaan katso, että miehellä olisi mitään asiaa vaatia minua vaihtamaan alaa tai työpaikkaa, vaikka siten toisinkin enemmän rahaa yhteiseen pottiin. Mutta entäs jos haluaisin alkaa tehdä lyhennettyä työviikkoa ja käyttää yli jääneen ajan ilmaiseen vapaaehtoistyöhön? Olisiko miehellä oikeus protestoida, kun rahallinen panokseni perheeseen pienenisi? Tai jos haluaisin vaihtaa uraa kokonaan pienipalkkaiselle alalle.

Nämä ovat nyt täysin hypoteettisia esimerkkejä, mutta erilaisiin keskisuuriin asioihin liittyviä kipupisteisiin on meillä viime aikoina törmätty. Ja kun keskustelu aiheesta törmää seinään, tulee mietittyä miten pitää mykkäkoulu vielä jotenkin järkevissä ja asian kokoon suhteellisissa rajoissa.  Ja onko reilua odottaa, että toinen alkaa aloitteellisesti selvittää kireiksi päässeitä välejä, kun kerran oma selvitysyritys ei kelvannut? Yksi asia on kuitenkin varmaa, olen hyvä tekemään asioista vaikeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti