tiistai 7. helmikuuta 2012

Stoppi silpomiselle

Ei niin suurta surua ettei ilo voita. Ei niin pitkää pimeää ettei aamu koita.

Ollaan tänään sitten puolestaan päivän myöhässä. Eilen oli nimittäin kansainvälinen tyttöjen ympärileikkausten vastainen päivä. Asia ei kuitenkaan, ikävä kyllä, päivässä vanhene tai muutu miksikään. Toivottavasti kuitenkin joku päivä!

Kuten Unicefin sivuilla kerrotaan, tyttöjen ympärileikkaus tarkoittaa kaikkia toimenpiteitä joiden tuloksena tyttöjen ulkoiset synnytyselimet poistetaan osittain tai kokonaan muista kuin lääketieteellisistä syistä. Ympärileikkaus, eli sukupuolielinten silpominen, vahvistaa tyttöjen epätasa-arvoa ja rikkoo ihmisoikeuksia. Silpomisen kohteeksi voi joutua aivan pieniä tyttöjä, tai sitten jo raskaana olevia tai jopa juuri synnyttäneitä.


Kuva: Unicef

Paljon turhaa tuskaa aiheuttavaa toimenpidettä kuvaillaan muun muassa huippumalli Waris Dirien kirjassa Aavikon kukka, josta on myös elokuva. Itselläni tuo kirja sattui olemaan rantalukemisena häämatkalla. Ei mitenkään romanttista luettavaa ja itku tuli silmään monta kertaa.

Onneksi on esimerkiksi Unicefin Sudanissa pyörittämä Saleema-ohjelma. ”Saleema” on arabiaa ja tarkoittaa rikkomatonta ja koskematonta. Ohjelmassa järjestetään keskustelu- ja koulutustilaisuuksia sekä juhlistetaan tyttöjä, joita ei ole ympärileikattu. Toivottavasti tämä työ johtaa aikanaan siihen, että yksikään vanhempi ei halua moista toimenpidettä lapselleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti