torstai 1. joulukuuta 2011

Esikoisen esikoinen

Huipulla on yksinäistä - Mutta siellä syö paremmin.

Oivalsin kesken työmatkan ruuhkabussissa, että meidän pienestä tulee oman perheeni toinen esikoinen. Siihen asti minä olen perheeni ainoa esikoinen. Isäni ja äitini ovat molemmat pikkusisaruksia ja siskoni on pikkusisko. Miehellä on kaksi vanhempaa sisarusta.

Saman perheen lasten syntymäjärjestyksen vaikutuksesta lapsen elämään on monia uskomuksia ja jonkin verran asioita on tutkittukin. Silloinkaan ei kuitenkaan olla yksimielisiä siitä, mikä erilaisuuden taustalla todella on.

Esikoisia on pidetty älykkäinä suoriutujina. Vau.fi kertoo, että norjalaisissa ja hollantilaisissa tutkimuksissa esikoisten ÄO on havaittu hieman myöhemmin syntyneitä korkeammaksi. Osittain tätä on selitetty sillä, että esikoinen saa syntyessään itselleen kaikki vanhempien käytettävissä olevat resurssit, olivat ne sitten aineellisia tai aineettomia, kuten aikaa ja huomiota. Toisaalta joissain tutkimuksissa on huomattu ”esikoisvaikutusta” myös kaksosista ensin syntyneellä ja tuskin häneen panostetaan enempää kuin kaksoissisarukseensa.

Asian kääntöpuolena voi ehkä pitää sitä, että esikoinen on monessa asiassa läpi kasvunsa vanhempiensa harjoittelukappale. Hänen kanssaan joudutaan aina uusiin tilanteisiin. Monessa perheessä esikoiset ovat sitä mieltä, että nuoremmille oli lepsummat säännöt, kun esikoisen kanssa oli käyty  tiukkaakin rajanvetoa.

Esikoisten sanotaan olevan persoonaltaan mm. päämäärätietoisia, dominoivia, tunnollisia ja myös neuroottisia. He ovat järjestelmällisempiä ja toimivat sääntöjen mukaan. Hyväksyntää esikoinen saa parhaiten olemalla mukautuvainen, avulias, itsenäinen ja reipas. Sisarusten synnyttyä esikoinen myös usein oppii vastuunkantajan roolin.

Pieni tulee tietysti olemaan (ainakin aluksi) myös ainoa lapsi. Heistä kansanviisauksilla on aika vähän hyvää sanottavaa. Omassa lähipiiristä löytyy kyllä ainoita lapsia, eivätkä he ole narsisteja tai kyvyttömiä toimimaan ryhmässä. Ehkä sisarussuhde on kuitenkin jotain sellaista, mitä on mahdoton täysin ymmärtää, jos sitä ei ole.

Syntymäjärjestyksen vaikutus taitaa olla kuin horoskoopit, niistäkin voi poimia tiettyjä piirteitä, jotka pätevät itseen ja jättää huomiotta ne, mitkä eivät oikein istu. Tulevaisuus näyttänee tunnistanko joskus itse esikoisena oman esikoiseni kokemuksia eri tavoin kuin perheen vauva kuopus-isänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti