keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Eriväristen sukkien puolesta

Ihmiset ovat yksinäisiä koska he rakentavat muureja… muurien tilalle heidän pitäisi rakentaa siltoja.

Vuonna 1966 YK:n yleiskokous julisti tämän päivän, 21. maaliskuuta, kansainväliseksi rotusyrjinnän vastaiseksi päiväksi. Tänään siis vietetään nasevammin rasisminvastaista päivää.

Teemapäivän kunniaksi on tietysti monenlaista happenkia. Punainen risti on monena vuonna järjestänyt tempauksia, joissa ohikulkijat ovat voineet heittää ennakkoluulojaan roskikseen. Tänä vuonna ennakkoluuloistaan voi luopua myös netissä: http://www.luovuennakkoluuloistasi.fi/roskakori

Rasismista ei Suomessa ole oikein viime aikoina saatu järjellistä keskustelua aikaan. Keskustelemassa ovat mm. ”Ei saa olla mitään kansallisia perinteitä, jotta ketään ei syrjitä. Varmuuden vuoksi olisi paras, ettei tehtäisi yhtään mitään, niin ei vaan kellekään tule ulkopuolinen olo”, ”En ole rasisti, mutta [lisää tähän vapaavalintainen rasistinen ennakkoluulo]” ja ”Suomi suomalaisille. Piste.”

Totuus lienee kuitenkin se, että ihan järjellisilläkin ihmisillä on ennakkoluuloja. Niistä varmaankin suurin osa johtuu tietämättömyydestä tai väärästä tiedosta. Siksi on hyvä, että ainakin kerran vuodessa haastetaan miettimään, mitä ennakkoluuloja itsellään on ja olisiko niistä valmis luopumaan.

Onneksi lapsissa on tulevaisuus. Söpö tarina kertoo kahdesta esikoululaisesta vaaleasta kantasuomalaistytöstä ja tummasta somalitytöstä. Eräänä päivänä he huomasivat aamulla, että heillä oli ihan samanlaiset vaaleanpunaiset asut päällä. Tohkeissaan he ilmoittivat huomiostaan opettajalle: ”Ope, ope kato meillä on ihan samanlaiset vaatteet. Onneksi meillä on eriväriset sukat, kun muuten sä et tunnistaisi kumpi on kumpi!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti