perjantai 16. maaliskuuta 2012

Ikävä listeria

Turvallisuus on tunne, joka sinulla on, ennen kuin olet tajunnut tilanteen.

Hiukan havahduttavia uutisia: listeria on yleistynyt Suomessa. Erityinen riski listeria on odottaville äideille ja sikiöille.  Vaarana on vakava yleisinfektio tai aivokalvontulehdus; myös sikiö voi saada infektion, joka johtaa keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen vaara. Vastasyntynyt voi saada tartunnan äidiltään.

Listerian riskien vuoksi odottajan ruokavaliolle on rajoituksia. Niitä olen toki noudattanutkin. Kuitenkin nyt raskauden loppupuolella, kaiken mentyä tähän asti hyvin, olin jotenkin tuudittautunut siihen, että tämä raskausjuttu nyt vaan sujuu. Uutinen herätti muistamaan, että ei raskaus ole oikeasti ”pulkassa” ennen kuin lapsi on syntynyt.

Kun jutussa ei suoraan sanottu, en osaa arvailla mistä listeriatapausten yleistyminen johtuu. Joka tapauksessa Suomessa tapauksia oli eniten koko EU:ssa. Siinä meni pohja uskomukselta, että Suomessa olisi jotenkin turvallisempaa tällaisten suhteen kuin vaikka Välimeren maissa tai Itä-Euroopassa. Kaiken huipuksi joka neljäs listerioosiin sairastunut kuoli. Kyse ei siis ole ihan pienestä uhasta.

Vaikka kielletyistä ruoka-aineista kaipaan eniten graavikalaa ja mätiä, täytyy vain pysyä niistä erossa vielä jokin tovi.

Oi kala, sua kaipaan! Ehkä sitten juhannuksena, niin kuin täällä: http://lempiruoka.blogspot.com/2011/06/juhannus-saapuu.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti