torstai 8. maaliskuuta 2012

Tippaleipä tai hybridi

Naiset ovat miehiä viisaampia, koska he tietävät vähemmän ja ymmärtävät enemmän. (James Stephens)

Iloista naistenpäivää! Yhtään vähättelemättä miesten hienoutta, naiset ovat kyllä aika mahtavia. (miksi muuten usein tuntuu, että jos sanoo asian a olevan hieno, löytyy joku tulkitsemaan lausunto niin, että ajattelisi asian b olevan vähemmän hieno?)  Juuri nyt oma naiseus on tavallaan korostetussa tilassa ja välillä ei voi kuin ihmetellä, että ihan oikeasti tämä kroppa pystyy tekemään kahdesta sukusolusta lapsen, joka nyt potkiskelee mahassa.

Naisista ja miehistä on loputtomasti stereotypioita, joista suureen osaan voi suhtautua kuin horoskooppeihin - aina sieltä jokin sopii itseen, kun oikeasta kulmasta katsoo. Työpaikallani oli naistenpäivän ohjelmana aivotutkimukseen erikoistunut psykologi puhumassa miesten ja naisten aivojen eroista. Varsin herkullinen aihe. Ja siinä mielessä tietysti hankala, että yksilöiden väliset erot ovat paljon merkittävämmät kuin sukupuolten väliset erot. Aivot kehittyvät ja muokkautuvat hämmästyttävän joustavasti, joten vaikka jo ihan kohdusta asti tyttöjen ja poikien aivot ovat erilaiset rakenteiltaan ja joiltain ominaisuuksiltaan, voivat ympäristö ja omat suuntautumiset kehittää aivoista ns. toisen sukupuolen aivot.

Laajoissa joukoissa katsottuna naisten aivoissa korostuvat kielelliset, sosiaaliset ja emotionaaliset taidot sekä taito käsitellä eri ärsykkeitä laajoilla alueilla aivoissa sekä tunnettu esimerkki nopeasta vaihtelusta eri tehtävien välillä. Miehillä korostuvat avaruudellinen hahmottaminen, matemaattiset kyvyt ja suunnistaminen. Stressireaktiot ovat erilaisia: miehet valitsevat taistelemisen ja pakenemisen välillä, kun taas naisten reaktio on hakeutua ”laumaan”. Kiinnostavaa on se, että miesten ja naisten keskimääräisissä älykkyysosamäärissä ei ole eroja, mutta siinä mikä osa aivoista ”tuottaa” tuon älykkyyden on. Miehillä kyse on vahvemmin hermosoluista, naisilla puolestaan niiden välisistä yhteyksistä.



Tästä kaikesta ei pitäisi saada aikaan nokittelua siitä, keillä on paremmat aivot. Evoluution ja lajin voittokulun kannalta merkittävää on ollut nimenomaan erojen mahdollistama synergia – ja on edelleen. Tämä sai minut miettimään omaa parinvalintaa. Minusta tuntuu, että aivoni ovat tyypilliset naisen aivot. Samoin minusta tuntuu, että miehessäni korostuvat tyypilliset miehen aivojen piirteet. Toisaalta tunnen pariskuntia, joissa roolit ovat ihan päinvastoin, sekä sellaisia joissa niin selkeitä eroja ei ole. Valitsemmeko siis kumppanimme osittain myös aivosynergian kannalta?

Kaikki putkiaivot elikkäs polttomoottorit olkaa tänään iloisia, jos vierellänne on tippaleipäaivo elikkäs hybridimoottori (puhujan kuvauksia) – olitte sitten naisia tai miehiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti