perjantai 21. lokakuuta 2011

Hyvät neuvot kalliit

Hyvä neuvo elämän varalle: pidä sydämesi pehmeämpänä kuin pää.

Raskaana olevat saavat monelta taholta monenlaisia neuvoja ja ohjeita. Koska pidimme alkuraskaudesta suumme kohtuullisen supussa, ensimmäinen neuvovyöry tuli vastaan neuvolassa. Suullisten ohjeiden, lippujen ja lappujen sekä koko raskauden viikko viikolta läpikäyvän oppaan lisäksi tuli vielä DVD. Aika peruskauraa: älä syö näitä, syö paljon näitä, tällä ajanjaksolla tapahtuu tyypillisesti tällaisia asioita. Neuvolan materiaalissa otetaan huomioon myös  monenlaiset tunne- ja suhdetason asiat – myös isille erikseen.

Mies, joka ei (yllättäen) ole tottunut naistenlehtityyppiseen kirjoitustyyliin, ihmetteli, että onko nämä nyt ihan tosissaan näiden parisuhdeneuvojensa kanssa. Teksti kun on tyyliä: Elämäsi nainen kokee nyt suurta muutosta ja sinusta voi tuntua, että jäät siitä ulkopuoliseksi. Älä huoli, rakastamasi nainen ei ole muuttunut kokonaan toiseksi ihmiseksi, hän vain valmistautuu äitityteen. Ei siis ihan puhutellut.

Eri materiaaleissa kerrotaan myös kymmeniä kertoja, että seksi raskauden aikana on ihan ok ja ei vahingoita vauvaa. Ilmeisesti siis jossain on joku, joka ei tätä tiennyt. Oman arvaukseni mukaan neuvolassa asian esiin ottaminen koettaisiin kiusallisena, joten se laitetaan varmuuden vuoksi kaikkeen jaettavaan materiaaliin useamman kerran. Hyvällä asialla toki ollaan, ei siinä mitään.

Kun sana raskaudesta kiiri, alkoi myös neuvoja sadella. Vaikka en ole ainakaan tähän mennessä kärsinyt pahoinvoinnista (onneksi!), olen saanut ohjeita keksien syömisestä inkivääriin sekä tietysti kiellon olla käyttämättä inkivääriä – paitsi jos inkivääriä murskaa kuumaan veteen ja juo sen. Anopin mielestä suurin osa ruokarajoituksista on ihan hölmöyttä, mutta luomua pitäisi syödä. Raskaana olevien fysioterapiassa nyrkkisääntönä kiellettiin raskas liikunta viikosta 20 lähtien, mutta toisaalta olisi hyvä liikkua koko raskauden ajan  ja esimerkiksi monet lehtiartikkelit jättävät hyppy- ja juoksukiellot omaan arvoonsa. Aiemmin synnyttäneillä ystävillä on keskenään ristiriitaisia kokemuksia esimerkiksi rasvojen tehosta raskausarpia vastaan.

Suoraan käytäntöön on päässyt vain muutama neuvo: Käytä korko- ja nauhakenkiä, kun vielä voit ja älä haali liian aikaisin vauvatavaraa tukkimaan asuntoa. Paras neuvo on kuitenkin varmasti ollut: kuuntele itseäsi ja kehoasi – sen voisin antaa muillekin.

Kuva löytyi Aijun blogipostauksesta, ihan hauskoja neuvoja sielläkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti