torstai 20. lokakuuta 2011

Piikille vai ei?

 Jos pystyt erottamaan toisistaan hyvän ja huonon neuvon, et tarvitse neuvoja lainkaan.

Syksyn sateet ovat parhaimmillaan tai pahimmillaan, miten sen nyt haluaa kukakin ottaa. Syksyiseen tapaan odottajille olisi tarjolla ilmaiseksi influenssarokotus. Raskausaiheisilta keskustelupalstoilta käy ilmi, että en ole yksin, kun en tiedä pitäisikö rokotus ottaa vai ei.

Influenssa tai kaverinsa sikainfluenssa voivat olla hyvinkin ikäviä, mutta ovatko ne haitallisia masu-vauvalle? Hesarissa uutisoi brittitutkimuksesta, jossa sikainfluenssan todettiin lisäävän kohtukuoleman riskiä. HUS:n sivuilla kerrotaan asiasta näin:

Äidin sairastaman influenssan ei ole osoitettu lisäävän sikiön epämuodostumariskiä, mutta keskenmenon riski sekä ennenaikaisuuden riski saattaa olla lisääntynyt. Influenssavirus voi läpäistä istukan, mutta on harvinaista, että sikiö infektoituisi.
Raskauden aikana sairastetun influenssan on epäilty lisäävän jälkeläisten riskiä sairastua skitsofreniaan aikuisiällä. Tutkimustulokset ovat kuitenkin ristiriitaisia, eikä syy-yhteyttä ole varmennettu.


Kukaan ei tietenkään toivo noita riskejä vauvalleen, mutta epäselväksi jää kuinka todennäköisiä ne lopulta ovat. Kuten kaikki rokotukset, myös influenssarokotus voi myös itsessään nostaa kuumeen, mikä näin maallikosta tuntuu yhtä viisaalle kuin kaverini migreenilääke, josta saa sivuoireina päänsärkyä. Etukäteen pitäisi sitten arvioida jotenkin, että onko rokotuksesta mahdollisesti aiheutuva kuume pahempi vai parempi kuin mahdollisesti ilman rokotusta tuleva kuume...

Yleensä olen ihan perusterve, ja aiempina talvina en ole saanut minkäänlaista influenssaa. Kuumetta minulle ei nouse juuri koskaan.  HUS:n tekstin jatko ei kuitenkaan anna aihetta tuudittautua siihen, että en minä kuitenkaan mitään tautia saa.

Raskaus ei altista influenssalle, mutta komplikaatioiden riski on suurentunut. Komplikaatioita ovat ennenaikainen synnytys ja keuhkokuume. Raskauden aikaiset fysiologiset muutokset, kohdun kasvaminen ja sen myötä keuhkojen varatilavuuden pieneneminen, mahdollisesti myös raskauteen liittyvät immunologiset muutokset vaikuttavat suurentuneeseen riskiin komplikaatioiden osalta. Komplikaatioiden riski lisääntyy raskauden edetessä, erityisesti raskauden loppuvaiheessa sairastettu influenssa lisää riskiä vaikeaoireisen viruskeuhkokuumeen osalta.

Viime vuonna yritin saada sikainfluenssarokotuksen ennen puolentoista kuukauden reissua Intiaan, mutta silloin rokotetta varjeltiin vielä kuin kallisarvoista aarretta ja kun oma sukunimen aakkosjärjestykseen(!) perustuva rokotusvuoroni olisi ollut vasta kahden viikon päästä lähtöpäivästäni en millään voinut saada rokotetta ennen matkaa. No reissun jälkeen rokotetta oli kaikki varastot pullollaan ja ihmisille tuputettiin piikkiä kuin käärmettä pyssyyn. Lopulta hoitajia tuli jopa työpaikalle kaupittelemaan rokotuksia matkalla lounaalle. Annoin sitten
pistää, ihan vaan tuhlauksen välttämiseksi. Hiukan sitten mietitytti, kun narkolepsiatapauksia alkoi paljastua.  Ja muutenkaan koko sikainfluenssarokotus episodi ei ole nostanut luottamusta siihen, että terveydenhuolto oikeasti olisi täysin perillä eri rokotusten tarpeellisuudesta ja haitoista.

Kauhean pitkään tässä ei kuitenkaan auta arpoa – tai sitten asia ratkeaa sillä, että juna rokotuksen ottamisen suhteen meni jo.

3 kommenttia:

  1. Tervehdys blogiin!

    Blogilistan kautta tänne eksyin, kun tykkään selailla raskaus- ja äitiysblogeja. Päätin kommentoida, mikä on minulle harvinaista.

    Viime syksynä pyörittelin päässäni samaista rokotusteemaa: mulla ei ole koskaan ollut influenssaa enkä ollut sitä vastaan saanut piikkiä. Työn puolesta taas saan kaikki mahdolliset taudit. No, olin varmaan suunnilleen samassa vaiheessa raskaana kuin sinä nyt ja piikkiä tarjottiin. Mulla vaan sattui olemaan pikkuflunssa, joten sitä ei annettukaan.

    Myöhemmin se sitten sisuksiin tuikkastiin ja siitäpä alkoi raskauden ikävin pariviikkoinen. Kuumetta ja flunssaa nimittäin piisasi. Oli aika hankala olla.

    Pointtia tässä ei ole, kerroinpahan vain. :)


    Onnea odotukseen!

    VastaaPoista
  2. Tervehdys Laura!

    Kiva, että kommentoit ja kerrot kokemuksestasi. Ei sen kummempia pointteja tarvitakaan :)

    Juuri kuvaamasi kaltaisten kokemusten takia minua - ja tosiaan ilmeisesti monia muitakin - mietityttää rokotteen ottaminen. Kahden viikon sairastelu ei kuulosta houkuttavalle, johtuu se sitten rokotteesta tai itse influenssasta!

    VastaaPoista
  3. YLE uutisoi, että tänä vuonna monet välttelevät influenssarokotetta narkolepsiatapausten takia:
    http://yle.fi/alueet/oulu/2011/10/influenssarokote_saattaa_jaada_ottamatta_pelon_vuoksi_2979274.html

    VastaaPoista