maanantai 24. lokakuuta 2011

Tyttöjä, poikia ja nimiä

Nomen est omen.

Viikonloppuna silmiini osui uutinen Intiasta, missä erityisen kampanjoinnin tuloksena 300 tyttöä sai uuden nimen. He todella tarvitsivat uuden nimen, sillä vanhemmat olivat nimenneet heidät Ei-toivotuksi. Intiassa poikalapset ovat edelleen arvostetumpia kuin tytöt - jopa siinä määrin, että tyttösikiöitä abortoidaan ja tyttövauvoja kuolee laiminlyönnin seurauksena. Käytäntö on tietysti laiton, sairaalat eivät edes saisi paljastaa sikiön sukupuolta, mutta ”jotenkin se vain tapahtuu”. Taustalla on mm. pelkoa rahanmenosta tytöille tarvittavien myötäjäisten muodossa ja ajatus pojista vanhempien vanhuuden turvana.

Helsingin Sanomien jutun kuva uudet nimet saaneista tytöistä
Kaikki tuo tuntuu todella kaukaiselta tästä omasta odotuksesta. Tosin Suomessakaan sairaalat eivät välttämättä kerro ultratutkimusten yhteydessä vauvan sukupuolta. Huhujen mukaan on ollut tapauksia, joissa lapsi ei ollutkaan sitä sukupuolta, miltä ultrassa näytti ja vanhemmat ovat nostaneet metelin. Meiltäkin on kysytty jo monta kertaa, että tiedämmekö vauvan sukupuolta – no emme tiedä, se ei ensimmäisessä ultrassa useinkaan näy päälle – ja aiommeko ottaa siitä selvää. Mikäli pieni ihmisemme selvästi näyttää seuraavassa ultrassa sukupuolensa, niin emme me nyt silmiämme sulje, mutta missään nimessä emme mene esim. yksityiselle ultratutkimuksiin, jos kysymys ei muuten selviä. Miehen mietteiden mukaan, ei kai sillä ole mitään väliä ja vaikka olisikin niin, eihän sille tässä vaiheessa mitään voi. Tarkoituksena ei myöskään ole hankkia vauvalle valmiiksi odottamaan kokonaan vaaleanpunaista tai -sinistä puvustoa tai sisustaa erityisen ”poika- tai tyttömäisesti”.

Nimiasioissa emme ole vielä edenneet kovinkaan pitkälle – tosin eipä tässä mikään kiire olekaan. Kasteilmoituksista ja muualta silmiin osuneita kivanoloisia nimiä – kummallekin sukupuolelle – olemme alkaneet kerätä listaan. Aikamoinen päätös nimenantamisesta kyllä tulee – niin pieleen se ei kuitenkaan voi mennä, että lapselle tulisi nimestään sellainen olo, että häntä ei olisi maailmaan haluttu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti